Merhaba Sevgili OMİM üyeleri,
Bilgisayar destekli tasarım öncesi Mimarlık çizim yöntemleri ve araçlarınını toplamak ve bu araçların, Odtü Mimarlık Fakültesinde sergilenmesi çalışmaları ile ilgili duyuru aşağıdadır. Katkı sağlamanız dileklerimizle,
Şuayip Çavuşlar
OMİM Yönetim Kurulu Başkanı
Sevgili arkadaşlar,
“metuarchers” sitesine mimarlık çizim araçlarını kapsayan “müzeliks” bölümünün eklenmesiyle pek çok arkadaşımız coşkuyla bunların bir müzede değerlendirilmesi önerisi getirdi.
Yapmış olduğumuz ilk temasta ODTÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Neriman Şahin heyecanla “çok güzel bir çalışma önerisi” ve benzer daha kapsamlı çalışmaların öncüsü olabileceğini belirterek, olumlu yanıt verdi.
Neriman Şahin’in yazısı şu şekildedir:
Sayın Çetin Ünalın,
Bilgisayar destekli yapılan mimari çizimlerden önceki çizim yöntemleri ve araçlarını toplamak üzere başlatmayı düşündüğünüz girişimin hem fakülte belleğinin kaydedilmesi ve korunması hem de fakültenin eğitim geleneğinin ve yüksek standartının yeni nesillere tanıtılması açısından çok yararlı olacağı düşünerek, öncelikle bu girişim için şahsınıza ve sizle birlikte fakültemize destek vermek isteyen mezunlarımıza içten teşekkürlerimi sunarım.
Böyle bir çalışmanın fakültemizdeki öğretim üyeleri ve asistanlarımızdan da destek alarak, geniş kapsamlı bir sergi projesine de dönüşebileceğini ve bunun mezunlarla ilişkimizi daha da güçlendireceğini düşünüyorum.
Bu çerçevede sizinle yaptığımız sözlü görüşmede de mutabık kaldığımız üzere, toplanacak malzemenin incelenmesi, kataloglanması, sergi için konsept oluşturulması ve bütçe çıkarılması gibi adımlar için Mimarlık bölümü öğretim üyelerinden Dekan Danışmanı Dr. Öğretim Üyesi Pelin Yoncacı Arslan görevlendirilmiş olup, konuyla ilgili olarak kendisiyle iletişime geçilebileceği konusunu bilgilerinize sunar, şimdiden bu girişim için teşekkür ederim.
Saygılarımla,
Prof. Dr. Neriman ŞAHİN GÜÇHAN
Dekan, Mimarlık Fakültesi
Orta Doğu Teknik Üniversitesi
Dr. Pelin Yoncacı Arslan 2003’de lisansını, 2006’da mimarlık tarihi yüksek lisansını ve 2015 UCLA Architecture and Urban Design'da doktorasını tamamlamıştır. Uzmanlık alanı kataloglama, arşivleme vb. ODTÜ’de İnci Aslanoğlu ile ilgili çok kapsamlı bir çalışma yapmış bir de sergisini açmıştır.
Serginin kapalı bir mekan yerine sık geçilen kullanıma açık mekanda olabileceğini düşünüyoruz. Böylece mekan ve ziyaretçi sorunu kalmayacak, Fakültemiz / Üniversite hayatının doğal bir parçası olacaktır.
Özetle bu projemizi artık hayata geçirmemize hiçbir engel yok ve hayata geçirme zamanı geldi. Bizler yola koyulduk.
Sizlerin de ilk aşama olarak; ellerinizdeki bilgisayar öncesi mimarlık araç ve gereçlerini bizlere iletmenizi rica ederiz.
1) Kargo ile aşağıdaki adrese gönderebilirsiniz:
Sn. Semra Can Kuntker
Fakülte sekreteri
ODTÜ MİMARLIK BÖLÜMÜ
ÜNİVERSİTELER MAH. DUMLUPIINAR BLVD. İNÖNÜ CAD. NO:1
06800 ÇANKAYA / ANKARA
2) Ankara’da bulunanlar Mimarlar Derneği 1927’ye elden iletebilirler.
Dernek görevlisi Feryati Malatyalı Pazartesi, Salı, Çarşamba günleri 9-18 arası Dernekte bulunmaktadır. Perşembe ve Cuma günleri ise Feryati Malatyalı’ya telefonla bilgi vermek suretiyle apartman görevlisine de bırakılabilir.
Feryati Malatyalı
Mimarlar Derneği 1927
Cinnah Caddesi 19/3-4
Çankaya Ankara, 06690
Feryati Malatyalı tel ve mail:
0530 314 16 95
0530 314 23 06
Mail: feryati@md1927.org.tr
3) Bodrumda bulunan arkadaşlar
Ben bir yıldır Gümüşlük / Bodrum’da yaşamaktayım. Bir zorunluluk olmazsa uzunca bir süre daha Ankara’ya evime döneceğimi sanmıyorum. Bu nedenle Bodrum’da bulunanlar da bana elden teslim edebilirler.
Öğretim görevlilerinin pandemi koşullarında eskisinden çok daha yoğun çalışmaları nedeniyle, onları mümkün olduğunca az meşgul etmek için her türlü yazışma, bilgi aktarımı, soru ve önerilerinizi benimle yapmanızı rica ederim.
Çetin Ünalın
0533 614 22 66
Projenin bundan sonraki aşamalarını Fakültemiz mezunları, öğretim elemanları ve öğrencileriyle birlikte hep beraber yürüteceğiz. Bizlerin okulumuzdan aldığı en önemli dersin “hep beraber üretmek, hep beraber yaratmak” olduğunu düşünüyoruz.
Gençliğimizin en güzel günlerini geçirdiğimiz, bizi hayata hazırlayan, çok iyi bir hayata tutunmanın ortamını sağlayan Fakültemiz “belleğinin kaydedilmesi ve korunması hem de fakültenin eğitim geleneğinin ve yüksek standartının yeni nesillere tanıtılması açısından çok yararlı olacağını” düşündüğümüz bu projeye desteğimizin çok önemli, bir anlamda da vefa borcu olduğuna inanıyoruz.
Detaylı bilgileri ve gelişmeleri ayrıca aktaracağız.
Selamlarımızla
Çetin Ünalın
Bilgisayar destekli tasarım öncesi Mimarlık çizim yöntemleri ve araçlarınını toplamak ve bu araçların, Odtü Mimarlık Fakültesinde sergilenmesi çalışmaları ile ilgili duyuru…